Det historiske skuespillet Gullhjelmen

Sammen med Skien kommune gikk ViG aktivt inn i gjennomføringen av denne teaterbegivenheten på Kapitelberget i Skien. Tor Åge Bringsværd har skrevet stykket, som tar utgangspunkt i miljø og mennesker omkring nonneklosteret på Gimsøy, kirken på Kapitelberget og det gamle høvdingesetet Bratsberg.

- Hvor mange ganger har stykket vært oppført?

- To ganger. Stykket ble skrevet og satt opp i forbindelse med Skien kommunes 1000 års jubileum i år 2000. Det var ingen forestilling i fjor, da dette er et stort arbeid, og vi har hatt behov for to år til å jobbe med det. Man må ha avtaler med både skuespillere og regissører, og de er jo ofte opptatt med andre oppsetninger. Det koster også en masse penger å sette opp stykket, og penger tar det tid å skrape sammen! Det første året kom kostnadene opp i 1,5 millioner, siste år 1,1 millioner, forteller leder og initiativtaker Olav Alstad.

- En av begrunnelsene til ViG for å bevilge penger til Gullhjelmen, var at de mente dette ville profilere og markedsføre Grenland og styrke identitetsfølelsen hos innbyggerne…

- Utvilsomt innfridd! De jeg treffer som har sett stykket, er overbegeistret – uavhengig av om de bor i Skien eller Porsgrunn. Men publikum er litt trege til å møte opp. Det er jo alfa og omega å ha en god markedsføring, men det koster også penger. Vi er helt avhengig av at media kjenner sin besøkelsestid, noe både TA og Varden har gjort, med store forhåndsomtaler. Det går litt tregere med hovedstadspressen, her har vi en jobb å gjøre neste gang.

- Neste gang, ja. Når blir det?

- Det blir ikke neste år – forhåpentligvis året etter. Jeg overlater nå jobben til noen andre, og er i dialog med blant annet kommunen og teateret om videre aktivitet. Det er en tøff jobb å lede dette arbeidet!

- Hvor viktig var tilskuddet fra ViG?

- Veldig viktig – som alle bidrag er for oss.

(Artikkel fra "10 år med fokus på Grenland", utgitt 2002)

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.