Sustain Tech AS

Gjennom de siste 10-15 årene er det opparbeidet en høy kompetanse innen akvakultur og prosessteknologi ved Hydros forskningssenter i Porsgrunn. Grunnlaget for etablering av Sustain Tech er at forskning viser nye muligheter for akvakultur, og utnyttelse av spillvarme til sjømatproduksjon.

- Hva er det egentlig Sustain Tech driver med?

- Vår målsetting er å starte et stort piggvaranlegg i Langesund. Piggvar er en fisk som krever varme for å vokse optimalt. Denne varmen planlegger vi å hente fra Hydro, som har mye spillvarme fra sin produksjon, forteller daglig leder Espen Hoell. – Mange av oss på Sustain Tech kommer fra Hydros forskningsmiljø, og vi kjenner derfor teknologien godt.

- Industriell bioproduksjon av sjømat – hva betyr det?

- Hvis du ser på laksenæringen, så innebærer det å henge en pose i sjøen og fôre laksen slik at den vokser opp så fort som mulig. Men de har ingen kontroll på vannkvalitet og miljøpåvirkning – de er prisgitt naturens luner. Vi skal bygge et landbasert anlegg, hvor vi har full kontroll på alle deler av prosessen, både i forhold til vann, fôr, miljø og utslipp. Det å produsere mat i stor skala, er en høykvalitets industriprosess.

- Har miljøet noen fordeler av at spillvarmen utnyttes?

- Ja, i dag går jo mye energi fra Hydro rett i sjøen. Denne energien har ikke store negative miljøkonsekvenser, men det bidrar blant annet til tåkedannelse i sjøvannet. Dette vil ved utnyttelse av spillvarmen bli redusert. Hovedpoenget er at en masse energi per i dag går til spille. Den energien vi trenger for å drive anlegget, tilsvarer den energien 50.000 eneboliger trenger til oppvarming. Så det vi bidrar til, er økt energiutnyttelse i Grenland.

- Skal dere lage sjømat av fisken før den selges?

- Nei, vi selger fisken hel, og kanskje til og med levende til det japanske markedet. Piggvar er en av de best betalte fiskene på det europeiske fiskemarkedet, og er et eksklusivt sjømatprodukt.

- Når regner dere med å komme i gang?

- Vi er optimister og satser på oppstart om tre år.

- Hvor viktig var ViGs rolle i prosjektet?

- Det at vi fikk et risikolån var veldig viktig. Det er fryktelig vanskelig å finne investorer som går inn i en så tidlig fase som det ViG gjorde. Lånet har gjort at vi har kunnet jobbe langsiktig med prosjektet. Men nå er vi i en fase hvor vi må forsøke å hente mer penger fra investorer. ViGs rolle i å hjelpe nyskapere er uvurderlig viktig – det finnes veldig lite slike midler tilgjengelig.

(Artikkel fra "10 år med fokus på Grenland", utgitt 2002) 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.