GemVax AS

GemVax AS jobber med et prosjekt for utvikling av kreftvaksiner. Prosjektet ligger i forskningsfronten i verden, og selskapet ser store muligheter dersom man lykkes. Markedet er stort, og det vil gi pasienter med kreft et behandlingsalternativ som har lite bivirkninger.

- Hvordan startet prosjektet?

- Hydro har i over ti år jobbet med immunterapi, eller kreftvaksiner, sammen med Det norske Radiumhospital. Hydro har overført teknologien og rettigheter til GemVax for videre utvikling, forteller daglig leder Mona Møller.

- Vi snakker om en kreftvaksine – forebygger den kreft?

- Nei, den vil i utgangspunktet ikke bli utviklet for å være forebyggende – kanskje den blir det på lang sikt. Dette er et behandlingsregime hvor målet er å forlenge pasientens liv og gi dem en god livskvalitet. For svært syke pasienter håper man å stabilisere sykdom. Har man en svulst, er det ikke sikkert denne forsvinner, men man kan leve med det i årevis. For pasienter med såkalte mikrometastaser, altså rester av tumorceller som ikke er oppdaget, vil man kunne fjerne disse og hindre tilbakefall.

- Hva slags typer kreft er det snakk om?

- Vi jobber med bukspyttkjertelkreft og lungekreft. I prinsippet kan vaksinen brukes for alle typer kreft, men man må fokusere på noen områder.

- Hvordan virker denne vaksinen?

- Den fungerer slik at den får kroppens eget immunsystem til å gå til angrep på svulsten. Den er selektiv og målsøkende. Det vi har sett frem til i dag, er at behandlingen gir mye mindre bivirkninger for pasienten enn cellegiftbehandling. Vi har testet forskjellige vaksiner på over 200 pasienter, som vi følger nøye, og det er veldig lovende resultater. Uttestingen foregår både på Ullevål sykehus, Radiumhospitalet og i Sveits.

- Er det spesielt at et firma i Porsgrunn ligger i forskningsfronten?

- Ja, det er veldig spesielt – i det hele tatt at det er et firma i Norge som arbeider med kreftterapi. Vi hadde aldri oppnådd slike resultater uten at Hydro hadde lagt grunnlaget. Hydro har brukt store ressurser på dette prosjektet.

- Når regner man med at produktet kan tas i bruk?

- Tidligst i 2007.

- Hvilken betydning har Vekst i Grenland hatt for prosjektet?

- De ga oss et lån i en oppstartsfase, noe vi anser som veldig viktig - at noen tror på deg og støtter deg, avslutter Møller.

(Artikkel fra "10 år med fokus på Grenland", utgitt 2002)

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.