Suksess på havets bunn

Calora Subsea as ble grunnlagt i 2007 for å tilby design, utvikling, produksjon, markedsføring og salg av polymerbaserte produkter til undervannsmarkedet.  I 2008 startet produksjonen av den termiske isoleringen Calorflex® i Herøya Industripark i Porsgrunn.

Allan Boye Hansen er gründer og daglig leder i Calora Subsea. Selskapet har siden 2007 samarbeidet tett om Calorflex® med firmaet som nå heter National Oilwell Varco Denmark (NOVD). NOVD produserer fleksible rør og vil ved inngangen til 2013 ha en markedsandel på nærmere 30 prosent.

Calorflex® benyttes til termisk isolering av fleksible undervannsledninger. Årsaken til at termisk isolering er så viktig, er at den sikrer at flerfasevæskestrøm, som transporteres inne i rørledningene, har riktig temperatur og strømningsforhold. Calora Subsea har utviklet og benytter avansert prosessteknologi i framstillingen av Calorflex®.

I dag investerer Calora Subsea betydelige ressurser i forbedringsarbeid og produktutvikling rettet mot ulike nisjemarkeder innenfor offshore og undervannsteknologi – i tillegg til termisk isolasjon. Selskapet har ambisjoner om å utvide i Grenland og utvikle flere produkter.

– Tett samarbeid med store markedsaktører der vi kan utgjøre en forskjell, er en fundamental del av forretningsplanen og sikrer tilgang til globale markeder, forteller Boye Hansen. – Gjennom samarbeidet med NOVD har vi levert Calorflex® til Nordsjøen (UK, Danmark, Norge), Brasil, Vest Afrika og til Sør-Kina-havet.

– I mars 2007 hadde vi et første og godt møte med Vekst i Grenland. Vi fikk hjelp til å tydeliggjøre forretningsplanen vår og tips om andre aktører i regionen som kunne være til nytte for oss. Slik fungerte ViG som en døråpner og en sparringpartner, fortsetter gründeren.

ViG ble aksjonær i det nyetablerte selskapet og hjalp til med å knytte kontakter til Innovasjon Norge og inn mot miljøet på Herøya.

– ViG var en ressurs som aksjonær. Samarbeidet var godt og tett, og vi fikk konstruktive innspill ved behov. Vekst i Grenland har vært en representant for kontinuiteten i Calora Subsea, bekrefter Boye Hansen.

– Grenland Industriutvikling, som er etablert av Norsk Hydro i Herøya Industripark, kom også på banen gjennom den initiale kontakten med ViG. Vi ble møtt med åpne armer og hjelpsomhet av alle relevante aktører også i Herøya Industripark. Samarbeidet har fungert utmerket, noe som har vært en klar fordel for Calora Subsea.

Gjennom samarbeidet med ViG og GI pekte Herøya Industripark seg ut som den beste kandidaten for å etablere Calora Subseas produksjon. I tillegg finnes det i Grenland tilgang på kompetanse innenfor plastmaterialers byggesteiner (Norner AS), samt tilgang på kompetent arbeidskraft for å drive fabrikken.

I juni i år solgte ViG og GI seg ut. Det er nye tider, og fremtiden ser lys ut for Calora Subsea. – Nå har vi blant annet fått prosjektstøtte fra Innovasjon Norge og arbeider med et forprosjekt for etablering i Brasil, forteller en strålende fornøyd Boye Hansen.

– Er det noe jeg ønsker for Vekst i Grenland, så er det en rendyrking av næringsutviklingsdelen. Her ville i så måte en samlokalisering med Innovasjon Norge i Telemark være gunstig for at samspillet mellom de to aktørene skal bli optimalt. En beslutning om å forhindre en slik samlokalisering kan ha direkte negative konsekvenser for næringslivet i regionen, påpeker Allan Boye Hansen.

– Bare slik kan ViG etterkomme sitt mandat om å skaffe flere arbeidsplasser i regionen. Og bare slik kan Innovasjon Norge få et optimalt grunnlag for sin innsats for å støtte teknologiutvikling.

– Jeg håper at ViG synes de fikk en hyggelig avkastning på sin investering i Calora Subsea, avslutter Allan Boye Hansen med glimt i øyet. – Den er i hvert fall  et konkret resultat av et svært hyggelig samarbeid. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.