“Doing business in the US”

Vekst i Grenland AS deltok på en delegasjonsreise i regi av Telemark fylkeskommune til midtvesten i USA nå i september. Som kjent har Skien kommune pleid sin relasjon til vennskapsbyen Minot i Nord Dakota i en årrekke. I tillegg har man utviklet interessante nettverk andre steder i Nord Dakota og Minnesota; ikke minst i storbyområdet Minneapolis/St.Paul.

Delegasjonsleder; fylkesordfører Terje Riis Johansen  hadde med seg en mangslungen delegasjon med representanter fra reiseliv, Norges Skiforbund, næringsutviklingsmiljøer, Høgskolen i Telemark og næringsliv i tillegg til en håndfull politikere.

Vi var tre næringsutviklere med på reisen; Lene Kaasa Hysing fra Skien kommune/ViG, Dag Gulliksen fra prosjektet HelseInnovasjon Telemark og Ståle Tveit/ViG. Vårt hovedmål var å knytte kontakter  som kan bistå Telemarksbedrifter inn i et krevende USA-marked. Vi traff flere spennende og profesjonelle miljøer i tillegg til å få innblikk i konkrete prosjekter som er i gang. Verdt å nevne er:

  • • Tysvar (oppkalt etter den kommunen i Norge som hadde de første utvandrerne til USA – Tysvær i Nord-Rogaland – www.tysvar.com ) ved CEO Terje Mikalsen. En for mange godt kjent norsk investor, nå bosatt i Minneapolis. Han og hans kollegaer kunne blant annet orientere om prosjektene MadeforMovement AS, Hydrogenpartner, MobileAxept, m fl. Selskapet har et stort nettverk og synes å ha en fleksibel og profesjonell arbeidsform egnet for norske bedrifter.
  • • Empyrean West (Arizona) v/Jay Carter. De jobber blant annet med Skiensbedriften Ralle AS med sine produkter knyttet til å hindre nedfall av farlige istapper fra hus og forretningsbygg. Empyrean West synes også å være et miljø som egnet bistand inn mot et krevende marked.

Reisen ga oss også mulighet til å oppleve Norsk Høstfest i Minot på nært hold. Dette er et fenomen der ca 65.000 personer med nordisk opprinnelse setter hverandre i stevne en gang i året. Kanskje ikke en arena der det er mulig å finne de store forretningsmulighetene, men der vi opplever hvor viktig relasjonen til Norge og Norden oppleves å være for befolkningen i denne delen av USA.

Vi tror MidtVesten er bra sted å starte arbeidet med å få innpass i det gigantiske av US-markedet for Grenlandsbedrifter med denne typen ambisjoner. Her finnes mange vennlige og profesjonelle enkeltmennesker og miljøer. Som nordmenn har vi trolig fortrinn i dette området i forhold til øst- og vestkysten der erfaringene viser at markedsintroduksjon kan være mer krevende. Vi tror videre det er mulig å komme i fornuftig inngrep med egnede miljøer som kan gi nyttige svar i en tidligfase uten for mye ressursbruk.

Vi gir videre honnør til Skien kommune som over mange år har gjort en god jobb i å promotere Skien og Telemark i Minot og andre steder i MidtVesten. 

Oppsummert står vi nå bedre rustet til å rådgi bedrifter i vårt fylke når det gjelder «doing business i the US». Dette markedet er imidlertid svært krevende; men med et betydelig potensial dersom man lykkes.  

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.