Hurra!

Vekst i Grenland har betydd mye for mange. 2012 var et spesielt begivenhetsrikt år for ViG. 20-årsjubileet og braksuksessen Gründeruka ble en velfortjent avslutning.

Følgende tekst sto i "IGRENLAND" #4/2012:

Snakker vi med innehaverne av virksomhetene som har fått drahjelp av Vekst i Grenland, sier de fleste at ViG ga dem en håndsrekning på et avgjørende tidspunkt. Det er ikke størrelsen på midlene som har vært vesentlig, men timingen på støtten og ViGs kompetanse om det lokale næringslivet.

Nye ansikter

2012 var året da det ble heftig diskusjon om hvorvidt ViG bør flytte fra Kjølnes i Porsgrunn til Klosterøya i Skien. Ideen var å etablere et næringslivets torg for å sikre bedre samhandling mellom aktørene i virkemiddelapparatet: NHO, Innovasjon Norge, Etablererkontoret og ViG. Det ble det altså ikke noe av, noe som var utslagsgivende for at markedssjef Ann-Iren Haugen valgte å skifte beite. 

Næringslivets torg lar fortsatt vente på seg. Men Vekst i Grenland har fått solide forsterkninger og nye krefter i den nye administrasjonskonsulenten, Vibeke Abrahamsen, og den nye dyktige markedssjefen, Stine Ellingsberg. Stine har lang erfaring innenfor kommunikasjon og markedsføring og har allerede gjort seg bemerket under profileringen av ViGs 20-årsjubileum og Gründeruka.

– Gründeruka er vi veldig stolte av, forteller hun. – Den er en del av et internasjonalt konsept kalt «Global Entrepreneurship Week», som setter søkelyset på gründere, innovasjon og entreprenørskap. Denne uka ble i år arrangert for sjette gang i over 120 land. Det var faktisk første gang Norge var med – og det skjedde her i Grenland og Telemark. 

Bursdagsfeiring

Noe av tanken vår bak Gründeruka var å ufarliggjøre og sette fokus på virkemiddelapparatet for potensielle gründere. 

– Var det noe vi virkelig klarte med Gründeruka, så var det å senke terskelen. Flere av de 33 arrangementene våre var fylt opp før påmeldingsfristen gikk ut, gründerkafeene var stappfulle og det var full trafikk. Men jeg vil påpeke at både ferske og etablerte gründere er velkommen til oss hvilken som helst dag året rundt.

Midt i Gründeruka ble hele Grenland bedt i bursdagen til Vekst i Grenland. Det ble en interessant reise gjennom ViGs historie der mange relevante aktører kom til orde. Og de som fant veien til Klosterøya denne kvelden, var en god blanding av aktører fra kommunene og næringslivet i tillegg til grenlendere generelt.

– Det ble enda bedre enn vi hadde forestilt oss. For oss var det en solid belønning for innsatsen vår å se at så mange valgte å tilbringe denne kvelden med oss.

Nyttårsforsetter

Stine er også veldig opptatt av å følge opp alle ViGs aktiviteter nøye, slik at det går en rød tråd mellom alt ViG foretar seg. Dette er noen av ViGs nyttårsforsetter: Arrangere en oppfølger til sommerens investorforum i Oslo i form av et foredragsdøgn «fra lunsj til lunsj», skape en tettere dialog med Høgskolen i Telemark, trappe opp jakten på gode kandidater og iverksette flere tiltak for å skape nye arbeidsplasser her i Grenland.

– Kort sagt skal Vekst i Grenland være en samlende arena og en møteplass. Døra skal stå åpen, og alle skal få svar på sine henvendelser. Vi skal dessuten drive oppsøkende virksomhet sammen med våre mulighetsutviklere, forteller Stine.

Mulighetsutviklerne

Mulighetsutviklerne er næringssjefene i de seks grenlandskommunene som eier ViG. Deres hovedoppgave er å fange opp ideer og spille ballen videre inn til diskusjoner og iverksetting i virkemiddelapparatet.

– Det som motiverer og inspirerer oss som jobber i Vekst i Grenland er at vi ser at arbeidet vårt gir resultater. Vi har skapt vekst og muligheter i næringslivet i Grenland gjennom 20 år. Derfor har vi tro på videre vekst under de rette forutsetningene, forteller Stine Ellingsberg.

Inspirasjonstur til Haugalandet

I slutten av november dro ViG og mulighetsutviklerne i kommunene i Haugesund-regionen, Haugalandet, for å studere arbeidet som gjøres i Haugaland Vekst. Blant annet jobbes det mye med omdømmebygging i denne organisasjonen, som er til sammenligning ganske så lik ViG.

– Det mest interessant vi så, var kanskje satsningen på nytt industriområde og ny havn og hvordan kultur og opplevelse knyttes inn mot næringslivet i mye større grad enn det vi gjør i Grenland i dag, forteller Stine. – Det er en bevisst satsning på arenaer, og næringslivet sponser kulturarrangementer og kulturvirksomheter. Personlig mener jeg at kultur og opplevelser er viktig for et mangfoldig næringsliv. 

Planer for Grenland

Strategisk næringsplan for Grenland (SNP) er utarbeidet av Vekst i Grenland på oppdrag fra Grenlandssamarbeidet, som er et interkommunalt samarbeid mellom kommunene Skien, Porsgrunn, Bamble, Kragerø, Drangedal og Siljan. Denne næringsplanen legger opp strategien for og målsettingen med videre samarbeidet.

Selve kjernen i en regional strategi for næringsutvikling er erkjennelsen av at Grenland er et felles bo og arbeidsmarked. Den strategiske næringsplanen for Grenland er derfor tuftet på en slik helhetlig tenkning. 

På nyåret kommer Stine Ellingsberg til å etablere en arbeidsgruppe bestående av folk med ulik kompetanse, som i felleskap skal utarbeide en markedsplan for Grenland. Det er første gang et slikt arbeid gjøres overordnet for Grenland.

– Markedsplanen skal hjelpe kommunene til å fremstå mer samlet og være et viktig verktøy i arbeidet med å skape et enda bedre samarbeid. Den skal legge til rette for at kommunene bedre skal kunne dra nytte av hverandres kompetanse og gi et solid bidrag til omdømmebyggingen. Grenland består tradisjonelt sett av flere industrikommuner,og det finnes fortsatt mange industriarbeidsplasser her. Dette er en unik kompetanse som det også er all grunn til å være stolte av. Kultur og opplevelser er også viktige elementer i vår kompetanse.

Full fart fremover

I fremtiden vil Grenland rykke nærmere hovedstadsområdet. Reisetiden mellom Skien og Oslo med det nye, planlagte InterCity-toget, vil gjøre det mulig å pendle frem og tilbake. Det vil gi ny tilgang på både arbeidsplasser og arbeidskraft.

– Endringene som har skjedd på Herøya og Klosterøya de siste ti årene forteller mye om hva vi er i stand til i Grenland, påpeker markedssjefen i ViG. – Vi har en omstillingsevne og innovasjonsevne som stikker seg frem. I dag finnes det faktisk flere arbeidsplasser på Klosterøya enn det gjorde mens Union fortsatt produserte papir der.

Stine mener at samarbeid er veien til vekst, og at regionen vår kun kan oppnå gode resultater tuftet på et godt samarbeid kommunene imellom. 

Mens vi venter på fremtiden og full utbygging av dobbeltspor med endestasjon i Skien, er det bare å engasjere seg, komme med nye ideer til næringsetablering og ellers ta kontakt med Vekst i Grenland om du vil komme med ris eller ros. Stine Ellingsberg og hennes kollegaer ser frem til å høre fra deg.

Årets julegave til Grenland

SIVA, Selskapet for industrivekst, besluttet 3. desember å støtte drift og etablering av en industriinkubator i Herøya Industripark. Selskapet bevilger nær fem millioner kroner til formålet. Sammen med bidrag fra private og offentlige aktører i Telemark får regionen et slagkraftig verktøy for vekst og utvikling. Ikke minst takket være Vekst i Grenlands iherdige innsats.

Stine mener samarbeid som dette, er veien til vekst, og at regionen vår kun kan oppnå gode resultater tuftet på et godt samarbeid kommunene imellom.

- Vi i Vekst i Grenland er så stolte av alle de flinke folka rundt om som står på og ikke gir seg, og skaper sine egne og andres arbeidsplasser i Grenland. Potensielle gründere og etablerte bedrifter med utviklingspotensial er alltid velkommen til en prat med oss. Så tar turen innom! oppfordrer den nye markedssjefen i Vekst i Grenland.

 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.