En revolusjon fra Grenland

Kebony er et produkt de fleste har hørt om. Stikkordene her er bærekraftig, holdbart og miljøvennlig. Den norskpatenterte impregneringsteknikken «kebonering» omdanner vanlig treverk, som myk nordisk furu, til hardere og mer holdbart tre. Samtidig gjør teknikken treverket vedlikeholdsfritt.

Det lyder nesten for godt til å være sant: Grønnimpregnert tre, tresorter som krever grunning, maling eller beising og tre fra regnskogene – alt kan med fordel erstattes med Kebony. I tillegg har Kebony utseendet med seg. Nordisk furu, amerikansk furu og lønn forvandles til estetisk hardt tre med ulike overflater.

Vakkert og varig

– Vi har flere ganger opplevd at kunder spør hva slags tresort Kebony er, smiler økonomidirektør Kirstine Holst Jansen. – Produktet vårt har vakt oppsikt og er på mange måter et svar på forbrukernes krav. Man skal ikke kimse av forbrukermakten! Vi har sett flere eksempler på byggeprosjekter der entreprenører ikke ønsket å satse på nye materialer, mens arkitekter og beboere insisterte på bruk av bærekraftige materialer.  Det er blant annet dette som har banet vei for Kebony, som nå er veldig populært å bruke også i privatmarkedet.

Bærekraftige ressurser

Kebony fremstilles av bærekraftig treverk og er derfor et miljøvennlig alternativ til tropisk løvskog. Under produksjonen inngår bare bærekraftige råvarer. Modifiseringen av treverket er resultatet av mange års forskning og vilje til nytenking. Prosjektet er et bredt internasjonalt forskningssamarbeid, og i dag sitter Kebonys eiere faktisk i London, München og Paris.

Miljøvennlig og prisvinnende produksjon

Selve modifiseringsmetoden,keboneringen, foregår i store tanker på fabrikken på Vold i Skien. Istedenfor å bruke giftige kjemikalier i trykkimpregneringsprosessen, brukes det en blanding av furfurylalkohol og vann. Furfurylalkohol fremstilles av avfallsprodukter fra produksjonen av sukker, mais og andre biologiske matkilder – og går dermed tilbake i naturens kretsløp.

Det mangler heller ikke på priser og utnevnelser. Kebony er både FSCTM- og PEFCTM-sertifisert og dessuten anerkjent av ledende naturvernorganisasjoner som WWF.

Made in Skien

Mens hovedkontoret ligger i Oslo, befinner både Kebonys forskningsavdeling, produksjon og administrative funksjoner seg i Skien.

For det var i Grenland det hele startet. I 2003 ble det opprettet et lite pilotanlegg på Herøya, og produksjonen kom i gang. Samtidig speidet Vekst i Grenland etter gode ideer og fant det lille gründerprosjektet. Etter at flere midler ble tilført prosjektet, ble fabrikken på Vold åpnet i januar 2009. Dermed økte produksjonskapasiteten fra 2 500 m3 til 25 000 m3 i året.

I 2012 har Kebony 50 ansatte, omsetter for 100 millioner kroner i år og har hatt en vekst på 40 prosent i året siden 2009. Selskapet har planer om å etablere flere fabrikker i utlandet i årene som kommer.

– ViG har gitt oss mye positiv oppmerksomhet, forteller Kirstine Holst Jansen. – Kebony har blitt inkludert og løftet frem. I fremtiden håper jeg at Vekst i Grenland kan samarbeide med Innovasjon Norge om konstruktivt å bruke den unike kunnskapen de sitter på om ulike aktører i regionen – for eksempel til å koble sammen aktører som er relevante for hverandre.

Kebony har fremtiden på sin side. – Vi mottar stadig flere forespørsler om vi ikke snart skal gå i gang med å produsere dører og vinduer. Det ligger vel i kortene, smiler Holst Jansen. – Faktisk leverer vi allerede råvarer til en produsent i Danmark som produserer og selger dører og vinduer i materialet vårt. Vi ser at dette samarbeidet allerede er blitt en døråpner til videre internasjonalt samarbeid med andre dør- og vindusprodusenter.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.