Nei, her er ingen armod!!!

Denne uken kunne vi i Dagens Næringsliv lese rystende beskrivelser av hvor ille det står til i Grenland.

Det at regionens store andel av nasjonens ikke-olje/gassrelatert industri har hatt sine utfordringer, er gammelt nytt. Over en tyveårsperiode har Grenlandsindustrien måttet fronte en helt ny global konkurransesituasjon. Takket være stor omstillingsevne har dette gått mye bedre enn man kunne forvente. Mange store bedrifter er her fortsatt takket være betydelige produktivitetsforbedringer. Riktignok har vi mistet noen bedrifter, mens andre har dukket opp.

Brutto regnestykke er like fullt at Grenland har mistet mange arbeidsplasser innen industrien de siste årene. Ca 1000 ansatte mistet jobben i forbindelse med REC-konkursen – en hendelse med store konsekvenser for underleverandører (f eks Ekro og SIC-Processing). Likevel har vi en ledighet i Grenland og Telemark som ikke er alarmerende. De siste målingene viser at vi ikke lenger er på bunn. Vi ser videre av statistikken at Grenland hevder seg bra innen nyskaping, vi ser at en rekke bransjer vokser, vi ser at grenlandsbeboere er fleksible når det gjelder dag- og ukependling, mv

Og spør du den jevne innbygger i Grenland om hvordan han eller hun har det, er oftest svaret at man bor et sted med store og til dels unike kvaliteter.

Den vesentligste del av problemstillingen knyttet til Grenlands (og Telemarks) plass på nasjonale statistikker, er at vi er i konkurranse med norske regioner som av ulike årsaker er inne i en helt eventyrlig utvikling. Norge er som mange uttaler i en egen boble der mye av nasjonens næringsliv (og jobbskaping) er skjermet fra problemene i internasjonal økonomi; spesielt i Europa. Grenlands næringsstruktur gjør oss mer sårbare enn andre norske regioner når viktige markeder vi samhandler med sliter slik de gjør nå.

Det er vel også slik at statistikk sier så mangt: I følge NHOs analyser ligger Drangedal helt på bunn når det gjelder næringsutvikling, samtidig som kommunen faktisk har svært få arbeidsledige. Dette gir oss grunn til å understreke hvor viktig det er med funksjonelle bo- og arbeidsregioner der man gjerne kan bo et fantastisk sted som Drangedal, samtidig som man reiser rimelig bekvemt til et nærliggende arbeidsmarked.

Budskapet er derfor at Grenland (og Telemark) har massevis av muligheter. La oss trekke frem vår helt unike industrielle infrastruktur, vi kan vise til blodtrimmede industribedrifter som daglig jobber internasjonalt med massevis av ståpåvilje, vi har et mangfold av teknologibedrifter med høy og attraktiv kompetanse, vi har velfungerende næringsliv innenfor sektorer som handel/service, og vi har en offentlig sektor som tar vertskapsrolle og egen utvikling på alvor. Vi ser derfor optimistisk på fremtiden, samtidig som vi vet at hardt arbeid uansett er medisinen for å komme videre.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.