Telemark til Midtvesten

Midtvesten, USA er i rivende utvikling. Det er funnet store mengder olje og gass. Regionen opplever et Bonanza, og topper alle tenkelige og utenkelige statistikker og kåringer.

Telemark fylkeskommune (Fylkesutvalget) har nylig vært på studietur dit. Vekst i Grenland med flere var med. Det var en innholdsrik tur. I tillegg til å se og høre om utviklingen i regionen, var formålet å fremme samarbeid mellom Telemark og Midtvesten. Dette samarbeidet er formalisert gjennom prosjektet Bridging the Atlantic, som omfatter næringsutvikling, kultur og utdanning.

Næringsutvikling hadde en framtredende plass i programmet. Telemark Trade Office ble åpent i Minot, Nord Dakota. Kontoret skal hjelpe sine eiere med å etablere seg i det amerikanske markedet og finne samarbeidspartnere der. ØPD, Teltek, Høygskolen i Telemark er blant eierne. Bjørnar Forsdal er ansatt som daglig leder. Det ble også åpnet et Telemark Trade Office i Minneapolis, Minnesota. Dette kontoret er et tilbud til tilreisende som trenger et sted å sitte i kortere eller lengre tidsrom. Kontoret er samlokalisert med Norway House.

Delegasjonen fra Telemark var med på Business to Business seminarer, møtte forsikringsselskapet Sons of Norway som bruker deler av sitt overskudd på sosiale prosjekter og kulturformidling, var på bedriftsbesøk til EID Passport mm. EID Passport leverer ID/adgangskort basert på «high-assurance identity management». Bedriften vurderer å etablere seg i Grenland, og blir fulgt opp gjennom prosjektet Invest in Telemark. 

Delegasjonen fikk også en god dose kultur. Vi var med på kransenedleggelse på grava til Sondre Norheim, den moderne skisportens far, som utvandret fra Morgedal til Nord Dakota på attenhundretallet. Han ligger begravet på en kirkegård langt ute på prærien. Vi fikk oppleve Norsk Høstfest. Det er en årlig mønstring a la handelsstevnet, som samler flere titusen amerikanere til lutefisk, lefser, norske folketoner og amerikansk country.  Et merkelig arrangement vil kanskje noen si, men ikke så rart med tanke på at en tredjedel av innbyggerne i Nord Dakota har norsk aner.

Turen ga mye ny innsikt for oss som var med. Men ikke bare det. For med fylkesordførerens i spissen, la vi igjen et fotavtrykk fra Telemark som kan bidra til mer handel og samarbeid over Atlanteren i årene som kommer. 

Du har ikke tilgang til å se dette objektet.
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.