Industrisafari åpner dører mellom høgskole og industri

Et 30-talls høgskolestudenter og master trainees fra Telemark fikk grundig orientering fra fabrikkledere om plastindustri og jobbmuligheter på industrisafari forrige uke. Ineos, Pipelife og ØPD traff potensielle kandidater. 

Vekst i Grenland, med hjelp fra Trainee Telemark, arrangerte vårens industrisafari som skal åpne dører mellom studenter, kunnskapsmiljøene på høgskolen og industri.

Dette er fortsettelsen på et tiltak som startet i fjor høst hvor Herøya Industripark, Yara og Bilfinger var vertskap.

Vårens Industrisafari gikk til polymerkysten på Frier vest. Studentene fikk inngående oppdatering fra plast bedriftene før de kjørte bussafari mellom tanker og rørgater i norges eneste petrokjemianlegg, Ineos.

Fra gass til innovative plastprodukter

Fabrikkledelse fra Ineos, Pipelife og ØPD snakket til likesinnede, hovedsakelig studenter fra høgskolens fakultet for teknologiske fag, da de dro gjennom foiler fra hele verdikjeden i plastindustri, fra gass til ferdige industrielle plastprodukter. 

 

Ineos omdanner gass til plastråvarer. Det starter med Noretyls etylenfabrikk (cracker) på Rafnes. - ‘Petrochemicals make things happen’, og etylene produksjon er nøkkelbyggestenen for mange plastprodukter, sa Magne Mathisen, Noretyl.

Pipelife og ØPD produserer, utvikler og installerer industrielle og innovative plastprodukter til subsea, energi- og nå fiskeindustri fra plastråstoffet polyetylen (PEL).

De sa det ikke var mulig, men vi lagde det likevel

ØPDs driftsansvarlig Geir Andresen begeistret studentene med deres satsing på fiskeoppdrettsanlegg. 

 

- Vi har bygd den største HDPE (High Density Polyetylen) tanken så langt. Den er et lukket fiskeoppdrettsanlegg som er designet for å redusere sykdom og håndtere avfall på en bedre måte som kan endre hele oppdrettsnæringen.

 - Ikke glem hva vi kan gjøre med plast og Polyetylen, påpekte han. Leverandørene av Polyetylen lo av oss da vi fortalte hva vi ville lage. Men vi viste at det var mulig.

Oppdrettstanken er i disse dager på vei til Bergen og skal etter hvert fylles med 200 000 lakseyngel.

- Dersom dette blir en suksess må vi finne flere samarbeidspartnere på produksjon, sa Andresen.

Spennende jobb muligheter

Bedriftene fortalte om spennende jobbmuligheter nå og framover og om trainees- og sommerjobbmuligheter hos Ineos.

– De som behersker norsk får en fordel, spesielt i produksjonen, der er jobbespråket norsk, sa Erik Rønningen, kommunikasjonssjef i Ineos.  

 

Masterstudenten Valerie Zolotov fra Ukraina sier han har lyst til å prøve å få jobb her. - Men det ser det ut som jeg må lære meg norsk først, sier han.

Torstein Haugland, ansvarlig for studentsamarbeid i Porsgrunn Kommune kan fortelle at norsk språkkurs tilbys utenlandsstudenter på Høgskolen. Voksenopplæringen kjører kurs med plass til en 30-talls studenter.

Safariklare

Stemningen var høy blant studentene før avgang med buss safari ute på petrokjemi anleggene til Ineos. 

 

Safariglade studenter fra mange land: Foran fra venstre Hartantyo Seto (indonesia), Laura Marcano (Venezuela), Valerie Zolotov (bak) og Julia Pavlova (Ukraina), Alina Olsen, Trainee Visit Telemark, Leonid Kulakovskyi (Ukraina), Jeff Dissanayake (Sri Lanka), Nataliia Nikolaieva (Ukraina), Karoline Stranddal, Trainee Vekst i Grenland. 

 

Ineos Erik Rønningen og hans 2 guide kollegaer fortalte om hvordan gass omdannes til plast i moderne og avanserte fabrikkanlegg og om milliardinvestering i ny etantank og crackerovn på Noretyl. Ineos Bamle blir den første enheten i Europa som skal bruke amerikansk etangass i produksjonen. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.