Barna våre må skape sin egen arbeidsplass

80% av morgendagens arbeidsplasser eksisterer ikke i dag.

Da jeg og mine med-elever, en gang i forrige årtusen, skulle velge fag og studieretning hadde vi fokus på hvor vi ville jobbe når vi ble store. Anne ville bli ingeniør og jobber i dag på Herøya, Ronny ville bli lege og er ansatt på sykehuset, også var det en hel gjeng som ville bli prosessoperatører for de fikk jo jobb uansett, på Hydro eller i Nordsjøen. Vi ville bli lærere, journalister og mekanikere. Dagens ungdom, våre barn, har det ikke like lett. Flere av morgendagens arbeidsplasser må skapes av dem selv, forskere mener hele 80% av morgendagens arbeidsplasser ikke er skapt ennå. 

Da jeg var 16 år hadde jeg ingen kompetanse om ”entreprenørskap”.  Tror knapt det ordet var i mitt vokabular. I dag er dette et fag i flere skoler i hele landet. I grunnskoler, videregående opplæring og høyskoler er entreprenørskap et valg på timeplanen. Og for en mulighet dette er for morgendagens bedriftsledere!

Her i Grenland og Telemark har vi vært heldige og har hatt foregangspersoner som har satt entreprenørskap på timeplanen. Ungt Entreprenørskap Telemark har i dag fire ansatte, som sitter i samme bygg som Vekst i Grenland på Klosterøya i Skien.

1000 elever på fylkesmesse

Forrige uke arrangerte teamet fylkesmesse for Buskerud, Telemark og Vestfold i Fritidsparken i Skien. Nesten 1000 elever fra videregående skoler fra alle tre fylkene var på plass for å selge inn sine ideer, være seg et produkt eller tjeneste.  Sammen med 140 representanter fra næringslivet, virkemiddelapparatet, kommunene og Stortinget var undertegnede så heldig å få lov til å være dommer på denne storslagne begivenheten. Det myldret av kreativ ungdom, høflige ungdommer, kunnskapsrike ungdommer, engasjerte og ivrige entreprenører. Det ble en vanskelig oppgave å finne den beste i vår kategori, det var så mange dyktige og verdige vinnere.

Mange ungdomsbedrifter entret podiet i løpet av dagen, vinnere og 2. og 3. plasser.

En slik dag viser hvor viktig det er med entreprenørskap i skolen.  Ungdommen viser høy forståelse og kunnskap rundt prosessen med å starte egen bedrift.  De kan lage forretningsplaner, markedsundersøkelser, budsjett også videre. Her var det ideer som vi har stor tro på vil kunne være spiren til en ny arbeidsplass i fremtiden.  Mitt ønske er at alle elever skal få denne muligheten, uavhengig av hvilken skole de går på.  Jeg er oppriktig lei meg for at min datter begynner på en lokal ungdomsskole neste høst, som ikke har fokus på entreprenørskap.

NM for ungdomsbedrift

Tre av ungdomsbedriftene fra Telemark går videre til NM for ungdomsbedrifter som arrangeres på Lillestrøm 29. og 30 april. I den anledning inviterte Ungt Entreprenørskap Telemark sine tre kandidater til en NM-samling på Klosterøya i går. De som fikk presentert sin bedrift foran et panel var Comfortbox UB fra Bamble videregående skole, Belia UB fra Hjalmar Johansen videregående skole og  Nordisk Kalesje fra Kragerø videregående skole. De gjorde alle en god figur, og vi krysser fingre for at billett til EM i Berlin i juli går til Telemark!

 

Kanskje vi sees igjen?

Etablererkontoret i Grenland og i Vestmar, samt Vekst i Grenland har hatt tusenvis av henvendelser fra publikum de årene vi har eksistert. Det er mange personer som har gode ideer, men som kanskje trenger en partner, litt starthjelp, veiledning eller oppstartslån – noe vi etter beste evne prøver å bidra med. Etablererkontoret har gratis tjenester i form av veiledning og diverse kurs for den som ønsker å starte egen bedrift, mens Vekst i Grenland har fokus på gründeren som har en idé som kan generere flere arbeidsplasser i vår region. 

Det vil ikke forundre meg om vi treffer noen av de forannevnte ungdommene igjen i våre lokaler om noen år. Dere gir oss troen på fremtiden. Lykke til på veien!

Se flere bilder fra Fylkesmessen

Vinnere UB

Beste ungdomsbedrift: Nordisk kalesje, Kragerø vgs.

Beste innovative produkt: Nordisk kalesje, Kragerø vgs.

Beste IA-bedrift: Belia, Hjalmar Johansen vgs.

Beste regnskap: Comfortbox, Bamble vgs.

Beste selger: Susanne Kristiansen, Kragerø vgs.

Beste utstilling: Comfortbox, Bamble vgs.

Beste sosiale entreprenør: Med hjerte for jenter, Skien vgs.

Beste yrkesfaglige bedrift: Comfortbox, Bamble vgs.

Beste logo: God natt, Hjalmar Johannesen vgs.

Beste reklamefilm: Happen, Hjalmar Johannesen vgs.

Beste forretningsplan: Danseløva, Bø vgs.

Beste markedsføring: Nordisk kalesje, Kragerø vgs.

I tillegg ble det delt ut 2. og 3. pris i flere av kategoriene. Se album av alle.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.