Bionor

Siden etableringen i 1986 har Bionor lagt ned betydelige beløp på forskning og utvikling av produkter innen human- og veterinær diagnostikk. I de siste årene har selskapet konsentrert sin forskning på utvikling av en HIV-test for lansering i utviklingsland, og en immunterapeutisk behandling mot HIV.

- En immunterapeutisk behandling mot HIV, hva betyr det?

- Dette er et legemiddel som styrker kroppens evne til bekjempelse av HIV-viruset, slik at utviklingen av AIDS kan forhindres. Målet er at pasienter som får behandlingen, skal kunne leve et normalt liv som HIV-smittet uten å utvikle AIDS, forteller daglig leder Birger Sørensen.
- Vi er nå i fase to, med klinisk utprøving. Det går to til tre år før det kan gjøres tilgjengelig for pasientene.

- Er det spesielt at dette skjer i Norge?

- Ja, det er det. Bionor var først ute i verden med denne typen tilnærming, selv om mange andre nå ser hvilke metoder som kan ha effekt. Men vi er fortsatt alene i Skandinavia på dette området.

- Hvilken rolle har ViG spilt i dette prosjektet?

- Vi fikk et tilskudd av ViG til godkjennelse og markedsføring av en HIV-test, som brukes til forebygging av HIV-smitte i utviklingsland. I etterkant av dette har vi hatt et tilsvarende program i samarbeid med ugandiske myndighterer. I tillegg har vi i år inngått avtale med estiske myndigheter om forebyggende arbeid i de baltiske statene, med testing og rådgivning i fengslene, hvor HIV er mest utbredt.

- Hva med fremtiden?

- Vel, vi forholder oss til hele verden som marked. De legemidlene som i dag brukes i HIV-behandling, representerer 150 milliarder kroner per år, så det er store muligheter for å bidre i den medisinske utviklingen, sier Sørensen.

(Artikkel fra "10 år med fokus på Grenland", utgitt 2002) 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.