Hva er sjeldne jordarter ?

Litt pussig kanskje, men sjeldne jordarter er verken sjeldne eller jordarter. Sjeldne jordarter er metaller, som finnes overalt. De er vanskelige å utvinne og dyre å fremstille i ren form.De er vanskelige å utvinne og dyre å fremstille i ren form. Teknologien som har vært brukt hittil, har vært lite miljøvennlig. Vi er helt avhengige av sjeldne jordarter i hverdagen. Smarttelefonen, PC’en og TV’en ville ikke fungere uten dem. Sjeldne jordarter er dessuten nødvendige i mange innretninger som er avgjørende for det grønne skiftet, som elbiler og vindmøller. Den teknologiske utviklingen skjer i et enormt tempo, og etterspørselen er økende. Det innebærer et økt forbruk av råvarer.

I EU er sjeldne jordarter på toppen av listen over kritisk råvarer. I dag kontrollerer Kina store deler av verdens produksjon av disse metallene. Det gjør resten av verden sårbar for prissetting og eksport fra Kina. Det er funnet forekomster av sjeldne jordarter andre steder i verden. Men, det kreves store investeringer for å utvinne dem, og risikoen er ansett som høy. Det er også mulig å gjenvinne sjeldne jordarter fra avfall, såkalt «urban mining». Dette gjøres i liten grad i dag. 

Sjeldne jordarter

 • Sjeldne jordarter er en samlebetegnelse for 17 ulike grunnstoffer: scandium, yttrium, lantan, cerium, praseodym, neodym, promethium, samarium, europium, gadolinium, terbium, dysprosium, holmium, erbium, thulium, ytterbium og lutetium.
 • Sjelden jordarter produseres fra mineralene bastnäsitt, monasitt og ionisk leire. 80 prosent av produksjonen skjer i Kina.
 • De viktigste anvendelsene er:
  • Supermagneter, som er 50 ganger sterkere enn jernmagneter og som brukes i el-biler og vindmøller.
  • Fluoriserende materiale i LED og sparepærer, lasere, flatskjermer, optiske sensorer og fibre.
  • Katalysatorer, keramiske produkter, sliping av glass.
  • Legeringer for å bedre egenskapene til magnesium og aluminium.

 

Kilde: Sintef (2018)

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.