Kampen om investeringene

«Det må arbeides for å få flere internasjonale investorer til å velge Norge», sa Anita Krohn Traaseth, direktør i Innovasjon Norge, under årets innovasjonstale.

Utenlandsk investeringer og eierskap kan bidra til flere arbeidsplasser, økt eksport og innovasjon. Men kampen om de utenlandske investeringene er vanskeligere enn noen gang. De siste årene har det vært en mer moderat vekst i slike investeringer, og med dagens digitale markedsføringskanaler er det stadig enklere for alle å fri til utenlandsk næringsliv. Her er det derfor viktig å ha rett perspektiv. Kampen om de utenlandske investeringene er ikke mellom regionene i Norge, men mellom attraktive lokasjoner i alle verdens land. DET er en stor gjeng med konkurrenter.

På oppdrag for Innovasjon Norge har Menon Economics utarbeidet en statistikk over utenlandske investeringer til Norge. Der kan vi lese at det er cirka 8000 utenlandskeide bedrifter i Norge. Disse utgjør kun 2,5 prosent av alle bedrifter her i landet, men de står for 30 prosent av omsetningen. Dette er store selskaper, og de fleste er heleide datterselskaper av utenlandske konsern. Omtrent halvparten av selskapene er tilknyttet oljenæringen og leverandørindustrien. Utenlandske investeringer i Norge vokste sterkt i perioden 2012-2014, men har siden flatet ut. Bedrifter i Grenland har en relativ høy andel av utenlandsk eierskap sammenlignet med resten av landet. Likevel viser statistikken at Telemark hadde lavere utenlandske investeringer i 2016 enn i 2011. Rogaland, Oslo, Akershus, Finnmark og Hedmark har hatt kraftig vekst.

Mens våre naboland, som Sverige og Danmark satser stort på utenlandske investeringer, må Norge stokke beina. Invest in Norway ble etablert i 2013, som del av Innovasjon Norge. Invest in Norway skal tilrettelegge for internasjonale investeringer i Norge, og posisjonere Norge som et attraktivt land for investorer. Fra 2018 ble Invest in Norway styrket med 10 mill. kroner som oppfølging av regjeringens strategi for eksport og internasjonalisering. De økte ressursene vil blant annet brukes til å styrke Innovasjons Norges proaktive innsats for å jobbe direkte mot og med investorer i internasjonale markeder. Innovasjon Norges distriktskontorer og de regionale næringsutviklingsaktørene skal trekkes mer inn i arbeidet. Flere regioner styrker nå sin innsats med å tiltrekke utenlandske investeringer. Regionale næringsutviklingsaktører får et tydeligere invest in-mandat. Invest in Stavanger og Invest in Agder er noen eksempler.

Vekst i Grenland (ViG) skal arbeide med å tiltrekke private bedrifter til regionen, - også internasjonale virksomheter. ViG har dermed fått et invest in-mandat. For å synes der ute, må Grenland være en del av noe større. Grenland må være med på laget som skal selge Norge som attraktivt etableringssted. Slik vil Grenland styrke sin synlighet internasjonalt, men også nasjonalt. Vi utvikler og profesjonaliserer nå vårt bedriftsattraheringsarbeid, bl.a. gjennom et invest in-arbeid med en tydelig metodikk. Arbeidet vil samordnes med synliggjøringsprosjektet Powered by Telemark. Dette blir nybrottsarbeid for ViG, men Grenland er med i kampen.  

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.