Kombinerer masterstudier med ingeniørjobb

Til høsten (2018) er det klart for oppstart av en ny industrimaster i Porsgrunn, i regi av Universitetet i Sørøst-Norge. Masteren er unik i sitt slag, og gir studentene reell arbeidserfaring ved siden av studiene.

Vi ser at studenter som jobber 50 prosent i en bedrift, og tar med seg virkelige scenarioer inn i klasserommet, har en mye høyere læringseffekt sammenlignet med en fulltidsstudent, sier Silja Sverreson. Hun er prosjektleder for Industriakademiet ved Universitetet i Sørøst-Norge. Industrimasterprogrammet har vært en suksess i Kongsberg i mer enn ti år, og til høsten er det oppstart for en tilsvarende master i Porsgrunn og Vestfold.

– I første omgang satser vi på en industrimaster i IT og Automatisering her i Porsgrunn, og i Mikro- og Nanosystemteknologi i Vestfold, i tillegg til Systems Engineering programmet som allerede tilbys i Kongsberg, sier Sverreson, og legger til at flere programmer er under planlegging.

Industrimasteren skiller seg fra andre masterprogrammer ved at studentene er ansatt i en midlertidig stilling under hele studiet, som går over nesten tre år.

Silja Sverreson er prosjektleder for Industriakademiet ved Universitetet i Sørøst-Norge. Hun ser frem til at Porsgrunn til høsten får sin egen industrimaster.

Jobber 50 prosent

– De jobber minimum 50 prosent, og den samlingsbaserte undervisningen legges opp slik at de kan jobbe og studere samtidig, forteller Silja Sverreson.

Studentene kan jobbe hvor som helst i Norge, og etter hvert også hele Skandinavia. Og det er ikke snakk om traineestillinger, studentene blir ansatt som ingeniører og skal behandles som vanlige ansatte, og levere ordinær ingeniørjobb. Partnerbedriftene fastsetter lønnen sammen på forhånd, slik at alle studentene får lik startlønn, og deretter følger de bedriftens normale lønnsøkning de tre årene de er ansatt, forteller prosjektlederen.

 Attraktivt for bedriftene

Før industrimasteren starter opp i Porsgrunn til høsten, skal ni plasser hos åtte ulike bedrifter fordeles. Blant bedriftene som deltar er store selskaper som Yara og Norcem.

– Det er en unik mulighet for bedriftene til å teste ut og forme sine egne masterkandidater. Erfaringsmessig bruker partnerbedriftene dette som en rekrutteringskanal,  og flere av studentene fortsetter å jobbe i bedriften etter endt studie, sier Sverreson.

Hun forteller at tilbakemeldingene fra masterstudentene i Kongsberg er veldig gode.

– Vi streber etter å holde et høyt nivå på opplegget, det er viktig for oss. Når du er nyutdannet har du jo

mange ideer, men vet kanskje ikke helt hva som fungerer og ikke. Da diskuterer vi problemstillingene på samlingene våre, og studentene utveksler erfaringer og lærer av hverandre. De blir rustet for arbeidslivet på en unik måte, og industrien får samtidig tilgang til unge og kloke hoder. Det er vinn vinn for alle parter, sier prosjektlederen.

Denne artikkelen sto i bladet "Powered by Telemark", utgave 1, 2018.

Temabilag; Powered by Telemark

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.