Med ViG i vesterveg

I slutten av november fikk ViG-staben og regionens næringssjefer anledning til å sette seg inn i næringsutviklingsarbeidet i Haugesundsregionen.

Haugesundsregionen har en del til felles med Grenland ved at begge distrikter ligger mellom store norske vekstregioner. Grenland mellom Oslo og Kristiansandsregionen, og Haugalandet mellom Stavanger og Bergen. Som kjent har Stavanger en formidabel utvikling for tiden.

Vi besøkte det interkommunale selskapet Haugaland Vekst, som med sine 8 ansatte arbeider i kommunene Haugesund, Tysvær, Bokn og Utsira med i underkant av 50.000 innbyggere.  Hele Haugalandet har mellom 100.000 og 140.000 innbyggere, litt avhengig av hva man legger inn i regionsbegrepet. Selskapet koordinerer også prosjekter som innbefatter flere kommuner enn eierkommunene. Haugaland Vekst har en årlig omsetning på ca 15 mnok.

Fra selskapets hjemmesider kan vi lese: "Haugaland Vekst definerer seg som Regionens mulighetsutvikler og arbeider med kommunal og regional næringsutvikling – med fokus på muligheter som kan gi positive ringvirkninger for Haugesundregionen." Selskapet har en noe annerledes organisering enn ViG ved at enkeltkommunene ikke har tilsatte næringssjefer. Tre av de ansatte i selskapet «leies inn» på deltid som næringssjefer i de fire kommunene; en modell som synes å fungere godt.

Som mange vet er temperaturen høy på Vestlandet for tiden. Kampen om den attraktive arbeidskraften er knallhard og preger naturlig nok arbeidet i Haugaland Vekst. Som en del av omdømmearbeidet er selskapet aktivt ute på norske høyskoler og universiteter for å orientere om mulighetene i regionen.

Haugesundsegionen har en befolkningsvekst på over landsgjennomsnittet (ca 1,4%) i kombinasjon med mange etableringer. Det er følgelig stort press på arealer og infrastruktur noe vi fikk godt innblikk i. Selskapet arbeider også internasjonalt; blant annet gjennom eierskap i Stavangerregionens Europakontor i Brussel. 

Som sikkert mange kjenner til er det offensive planer om ferjefri veiforbindelse mellom Stavanger og Bergen. Her vil Haugesundsregionen ha en attraktiv beliggenhet mellom disse store norske by- og vekstområdene. Vi fikk blant annet en grundig innføring i prosjektet Haugaland Næringspark; et nytt stort industriområde med moderne kaifaciliteter langs hovedveien E139 ca 6 km fra Kårstø. Et prosjekt ikke helt ulikt det Grenland har i områdene mellom Rønningen og Skjerkøya i Bamble («Frier Vest»).

Haugesund har blant den høyeste omsetningen pr ansatt i varehandelen i Norge. Det har vært en enorm vekst i kjøpesenterne som ligger i grenseområdene mellom Karmøy og Haugesund (Raglamyr og Nordheim). Dette har i de siste årene svekket den relative posisjonen til Haugesund sentrum. Dette er ikke ulikt de utfordringer vi opplever i Grenlandsbyene. Det arbeides nå offensivt med å få Haugesund bysentrum tilbake til gamle høyder. Her tas det spennende grep.

Det er svært interessant å videreutvikle faglige relasjoner til andre næringsutviklingsselskaper i Norge. Besøket hos Haugaland Vekst var til stor inspirasjon og nytte for ViG-ansatte og næringssjefene i Grenlandskommunene.

Du har ikke tilgang til å se dette objektet.

Bak f.v., Geir Lia (etablererkontoret Vestmar), Per Krogsrud (næringssjef Kragerø), Tore Halvorsen (næringssjef Drangedal). Foran f.v., Øyvind Solbakken (næringssjef Porsgrunn), Jørn Roar Bamle (utviklingssjef ViG), Stine Ellingsberg (markedssjef ViG), Monika Lønnebakke (næringsrådgiver Skien), Ståle Tveit (adm. dir. ViG), Vibeke H. Abrahamsen (adm. konsulent ViG), Ingrid G. Berget (næringssjef Bamble) og Petter Ellefsen (spesialrådgiver ViG)

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.