Digibok AS

Tanken bak Digibok AS var å styrke og utvikle det grafiske miljøet i Grenland, basert på en ny digital trykkteknologi for produksjon av bøker og andre trykksaker.

Selskapet består av seks aktører, og er etablert på Kjørbekk i Skien.

- Hvilke bedrifter er med i dette samarbeidet?

- Det er fem lokale eiere: Bokbinderiet Johnsen AS, Alf Jacobsen Boktrykkeri AS, Oluf Rasmussen AS, Wergeland Grafisk AS og Morgan Karlsen. I tillegg er oslofirmaene Framnes Tekst og Bilde AS og Falch Bok med på eiersiden, forteller Jan Gundersen, daglig leder av Digibok.

- Hva går denne nye trykkteknologien ut på?

- Vel, mange kjenner litt til avisproduksjon, hvor man trykker på rullepapir. Vi mottar dokumenter fra kundene i ferdig pdf-format som går rett i printer, via en server. Dette er en veldig effektiv produksjonsform. Vi er altså ikke et trykkeri, men bedriver printerteknologi. Den digitale måten å trykke bøker på gjør det billigere å produsere små opplag. Forlagene kan trykke opp bøker i takt med etterspørselen, og på den måten redusere kapitalbindingen.

- Hvem er konkurrentene deres?

- Det er to bedrifter til her i landet som benytter denne teknologien – en i Steinkjær og en i Oslo.

- Hva slags bøker trykker dere?

- Det er alt mulig – bøker med både soft cover og hard cover, bygdehistorier, faktabøker, dokumentasjon – vi trykker mye for høyskoleforlaget i Kristiansand og instruksjonsbøker for Nissan Norge, for å nevne noe.

- Hvem er kundene?

- Det er mange små forlag, noen store forlag, som Aschehoug og Cappelen, og også enkeltpersoner.

- Vekst i Grenland ønsket en styrking og utvikling av det grafiske miljøet i Grenland. Har det fungert?

- Ja, dette er jo et rent samarbeidsprosjekt. Det fungerer også som en spore til samhandling om andre ting enn det vi driver med i dag. Vi har forsøkt å få til dette i mange år, uten at det tidligere har slått særlig an.

- Hva har støtten fra Vekst i Grenland betydd for prosjektet?

- I starten fikk vi låne penger avdragsfritt i noen år, og dette var med på å lette på trykket i den økonomiske biten, avslutter Gundersen med favnen full av bøker.

(Artikkel fra "10 år med fokus på Grenland", utgitt 2002)

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.