Veien til eliteserien

Hvor var du da ideen om et sportslig toppsamarbeid mellom Odd og Pors ble lansert i Grenland i 1996? Sammenslåingen var en lang og krevende prosess, som ikke møtte så rent lite motstand.
Vekst i Grenland spilte en sentral rolle i det ambisiøse arbeidet med å få et lag fra Telemark på plass i eliteserien.

Styreleder i toppsamarbeidet som fikk navnet Grenland Fotball a/s, er Finn Tallakstad. Han forteller at ViG var en naturlig samarbeidspartner for initiativtakerne til det sportslige samarbeidet. Målsettingen var et eliteserielag fra Telemark.

– Odd var den klubben det var logisk å satse på, sier Tallakstad. – Planen var at Odd skulle spille i eliteserien, mens Pors skulle spille i 1. divisjon. Begge lag skulle ha et tett samarbeid sportslig, og ikke minst å få et best mulig økonomisk grunnlag.

ViG som fødselshjelper

– ViGs nære tilknytning til næringslivet var av stor betydning når det gjaldt å markedsføre konseptet overfor de største konsernene i Grenland. Denne innsatsen var av stor betydning. Men det var også det arbeidet flere privatpersoner og alle de mindre sponsorene la for dagen. Grenland Fotball as var egentlig et spleiselag som ble en realitet på grunn av manges idealisme, mimrer Tallakstad.

 – En del av arbeidet i startfasen gikk egentlig ut på å forankre ideen i Grenlands fire kommuner og sy det hele sammen på en positiv måte. ViG var fødselshjelperen til Grenland Fotball as som handlet på vegne av mange, forteller Tallakstad, som den gang selv var aktiv i Vekst i Grenland i egenskap av sin stilling som ordfører i Siljan.

Resultatet ble altså Grenland Fotball as. Selskapets hovedoppgave er å hente inn penger via sponsorer og samarbeidspartnere, og på denne måten dekke klubbens behov for sportslig satsning. Selskapet kjøper og selger spillere på vegne av klubben, Odd Grenland.

Odd og Pors hvert til sitt

Det sportslige toppsamarbeidet mellom Odd og Pors gikk etter hvert over til å handle om kun det rent markedsmessige, og i desember 2009 valgte Pors å bryte samarbeidet med Odd i Grenland Fotball. Fra 2010 skaffet Pors igjen sine egne sponsorinntekter.

Børven-effekten

– Odd Grenland er en suksess for idretten generelt, og for fotballen spesielt. Vi har flere eksempler på at spillere fra både Hei og Treungen har gått gradene til Odd Grenlands A-lag. Og kombinasjonen av Toppidrettsgymnaset i Telemark, Odd Grenland og Grenland Fotball as er knallgod. Det var for eksempel slik Torgeir Børven fant veien til Skien allerede som tenåring, forteller Tallakstad.

 – Det er takket være etableringen av Grenland Fotball as at talenter fra hele Telemark kan satse på toppfotball. Og det er også av stor betydning for regionen og hele fylket, både samfunnsmessig og økonomisk, å ha Odd Grenland med i eliteserien.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.