Gir deg Smaken av Drangedal

En entusiastisk næringssjef og Vekst i Grenland ønsker å gi flere smaken av Drangedal. Drangedal ligger vest i Grenland med vel 4000 innbyggere og har mye å fare med. Prosjektet ønsker å løfte frem gode lokale produkter og attraksjoner. Det dreier seg altså om næringsutvikling basert på disse unike drangedalsproduktene.

Hovedfokuset til Smaken av Drangedal-prosjektet, som ledes av Gunn Marit Christenson, er å sikre alle medlemmene en merverdi ut over det de ville ha klart å skape på egen hånd. Den kanskje mest kjente produsenten fra bygda er Holte Gård, som leverer en rekke produkter fra fjærfe. Et eksempel på en god synergieffekt, er når Holte låner ut både åkerplass, slaktelinje og kjøkken til mindre produsenter.  Holte Gård fungerer altså som en inkubator. Slik skal for eksempel Venema Mat utvikle kjøttpålegg og utvide spekteret til å gjelde kjøtt fra økologisk gris. Utover dette driver også Holte Gård og Løyte Gård i fellesskap Låven Gårdsmat as. Låven selger produkter fra flere produsenter i Drangedal. Åpningstidene er tilpasset helgetrafikken til hyttene på Gautefall, men også hyttefolket i Kragerø og andre tar turen til Drangedal.

– Målgruppen til Smaken av Drangedal er nisjefolka. De som legger vekt på mat og opplevelser av høy kvalitet, forklarer Tore Halvorsen. – I forstudien tok vi kun for oss mat og drikke i form av produsenter og videreforedlere, mens dette forprosjektet også favner opplevelsesbiten. Gode eksempler på det er opplevelsesgården Hulfjell og båten Tokedølen. Tokedølen as er et selskap som skal tilby charterturer på Tokevatn. Båten går ut fra vakre Toke Kulturbrygge, som er et eget og svært vellykket prosjekt med utendørs kunst, turveier, kafé og bygging av leiligheter.

En båttur på den vakre innsjøen med 160 km lang strandlinje og 365 øyer, akkompagnert av lokal mat og drikke, må virkelig kunne sies å gi en solid og genuin smak av Drangedal. – Charterturene henvender seg i første rekke til bedrifter og grupper, som ønsker å gi sine gjester en uforglemmelig og jordnær opplevelse, forklarer Halvorsen. – Men vi ønsker også å tilby opplevelsesfiske etter sik, røye, ørret tryte og planke på sikt.

I dag omfatter nettverksorganisasjonen 11 selvstendige bedrifter. Noen av dem er allerede høyt profilert, som for eksempel Holte Gård og Løyte Gård. Låven Gårdsmat as, Idunns Mathus as, honningprodusenten Blomstadli og økologiske Drangedal gartneri as er andre produsenter i nettverket. Sistnevnte låner åkerplass av Holte Gård, som tilbyr økologisk mark. Nevnes må også Halfdans Bokhus, som er en kombinasjon av et antikvariat og en kafé, og rommer nærmere 90 000 bøker til en rimelig penge. For ikke å glemme 3753% Tørdal, et kunst- og designbyrå som holder til på Grova i Tørdal, langt inne i Telemarks skoger. Hulfjell gård og Tokedølen er allerede nevnt.

Tore Halvorsen. Næringssjef Drangedal kommune.

– Produkter fra samarbeidet selges i en egen avdeling i den lokale Spar-butikken og i gårdsbutikker rundt om i Telemark. Hovedmarkedet er imidlertid likevel Oslo-gryta, opplyser Halvorsen.

– Forstudien ble helfinansiert av Vekst i Grenland, mens forprosjektet er finansiert av Vekst i Grenland og produsentene selv. Foruten viktig økonomisk støtte, har Vekst i Grenland stilt opp med faglig bistand og møtedeltakelse her i Drangedal. Som følge av det har enkeltbedriftene i ulik grad fått støtte og hjelp fra Innovasjon Norge og Telemark Fylkeskommune. Vi føler at ViG satser på Drangedal, noe vi vet å sette pris på og synes er veldig spennende, avslutter næringssjefen i Drangedal.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.